Kleuteraula

BASISSCHOOL OPMAAT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“De rust is terug.”

Het kleuterplein van basisschool Opmaat in Nieuw-Vennep was voor de kleuters een maatje te groot. Ook was de leerruimte voor kleuters en leerkrachten onoverzichtelijk. Met de renovatie door Inside Options is er een knus plein ontstaan waar kleuters niet verdwalen, maar precies weten waar ze aan toe zijn. De bouwhoek, de leeshoek, de zand- en watertafel, het zijn werelden op zich. En ze zijn van een afstandje herkenbaar door opvallende elementen aan het plafond en op de vloer. Er is eenheid in verscheidenheid. Docenten kunnen overzicht houden en hoeven niet te schuiven met meubilair. Alles heeft een vaste plek.

Een kleuterafdeling heeft doorgaans veel leermiddelen die voor veel onnodige prikkels kunnen zorgen. In de nieuwe situatie zijn alle materialen opgeborgen in een inloopkast onder de trap. Dit geeft rust en ruimte op het kleuterplein. De focus ligt op het ‘nu’.

Op het speel-leerplein is nu meer activiteit dan voorheen. En tóch is het rustiger. Dat komt door de structuur op het plein én door het gebruik van akoestische panelen. Deze panelen bakenen de ruimtes lichtjes af én zorgen voor het dempen van hoge tonen. De rust is terug.

 

oplevering januari 2019
opdrachtgever Basisschool Opmaat
locatie Nieuw-Vennep
ruimte

kleuterplein

oppervlakte

225 m2

 

 

“Inside Options omarmt bestaande elementen”

“Onze insteek: de renovatie van het plein moet onze visie op onderwijs ondersteunen. Voor kleuters wilden wij een leeromgeving die uitnodigt om te spelen, te leren en te ontdekken. Na een eerdere ervaring met een leverancier van schoolmeubilair kwamen we tot de conclusie dat er voor een rijke leeromgeving meer nodig is dan meubilair en een plattegrond. Inside Options heeft geen eigen product en kan daarmee out of the box blijven denken. En dat was nodig.

Desiree en haar team pakten de opdracht heel conceptmatig op en dat voelde heel goed. Wij zijn als school ontzorgd en dat geeft een gevoel van luxe. Wat ik bijzonder vind is dat Inside Options bestaande elementen omarmde. We waren bijvoorbeeld bang dat de bestaande blauw en oranje vloer storend zou zijn in het nieuwe ontwerp. Maar niets was minder waar.

Kinderen en leerkrachten maken graag gebruik van het plein. De kleuters kiezen in de klas welke activiteiten ze willen gaan doen en checken of daar plek is. Steeds spelen er twee kleuterklassen op het plein. Omdat kleuters dus ook met niet-klasgenoten spelen, groeit de sociale cohesie. De leerkrachten zijn blij met de nieuwe opzet. In de klasruimtes zelf is nu meer rust en op het speel-leerplein kunnen de kleuters zich concentreren op hun activiteit. En dat is precies de bedoeling.”

Michel de Zwart

Directeur Basisschool Opmaat