Buitenhof

KSH HOOFDDORP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Een goed concept gedijt overal.”

KSH is een populaire school. Het aantal leerlingen groeit fors en als antwoord daarop staan er nu twee noodgebouwen van twee verdiepingen hoog op het terrein van de school. De uitdaging was de moderne en sprekende sfeer uit het hoofdgebouw ook in deze nieuwe tijdelijke ruimtes te realiseren. En de wens was dit te doen met duurzame of tweedehands materialen en meubels.

Naast de acht klaslokalen zijn er in de gebouwen ook een aantal kleine leerpleinen. Gezellige ruimtes met banken en kussens gemaakt van oude jeans. Er staat een bar en een meterslange werktafel. Door het behang van oude kranten, het tweedehands meubilair, kleden en andere huiselijke elementen is het vrijwel niet voelbaar dat je je in een prefab gebouw bevindt. De hanglampen in het domein van levensbeschouwing zijn door de leerlingen zelf gemaakt. De lampen representeren de vakken die worden gegeven in de omringende lokalen: filosofie, levensbeschouwing, maatschappijleer en maatschappijwetenschappen. De lampen vertellen een verhaal. Doordat de uiteenlopende lampen zijn uitgevoerd in zwart-wit, is er sprake van een geheel.

In Buitenhof 1 en 2 worden voornamelijk vakken op het gebied van levensbeschouwing, maatschappijleer en economie gegeven. Uiteenlopende quotes die langs de trappen en in de lokalen hangen, vertellen hier iets over. En ook bij het zien van de toiletdeuren kan het niemand ontgaan dat maatschappelijke vakken hier centraal staan. Op de deur in het economie-domein staat het vrijheidsbeeld omringd door verschillende valutasymbolen. In het domein van levensbeschouwing is een levensboom gecreëerd met daarin iconen van verschillende levensovertuigingen en religies.

Buitenhof 1 en 2 ademen sfeer. Met deze gebouwen is de KSH-wereld compleet gemaakt.

 

oplevering

januari 2021

opdrachtgever KSH
locatie Hoofddorp
ruimte buitenhof, leerplein, klaslokalen
oppervlakte 60 m² 

 

 

“Dit is onze habitat. Wij werken hier met plezier!”

Dit is echt onze plek, en dat komt ook omdat onze thema’s zichtbaar zijn in de ruimtes. De wanden zijn behangen met kranten en op de prikborden prijken stellingen en de miljoenennota. Op het ene leerplein staat bijvoorbeeld een grote tafel waaraan ruimte is voor debat. In het economie-domein springen de whiteboards in het oog. Hiermee kan een extra lesje worden gegeven aan een individuele leerling of een groepje. De borden zijn mobiel dus kunnen zó mee de klas in.. Handig!

Op de kleine leerpleinen die als extended classroom dienen, vinden leerlingen altijd wel een plekje om rustig te werken. De leeromgeving is gemoedelijk door de styling met banken, vloerkleden en planten. Leerlingen werken hier graag. De sfeer van de andere gebouwen van onze school loopt nu vloeiend over in onze domeinen.

Wij werden nauw betrokken bij de inrichting én de vakinhoudelijke invulling. De quotes op de muren waren suggesties van ons en ook bij het ontwerpproces van de graffiti op de toiletdeuren werd er naar onze wensen geluisterd. Wij konden reageren op de voorstellen van Robin, de graffiti-artist. Zo kwamen we in een aantal rondes tot een mooi resultaat. Niet alleen dit proces liep soepel. Het was fijn om te schakelen met Desiree en haar team. Gedurende het hele proces waren wij betrokken én werden we ontzorgd. De communicatie met de schoolleiding en de collega’s van facilitair bijvoorbeeld pakte Inside Options soepeltjes op. Zo konden wij ons concentreren op onze taak: onderwijs geven. En dát gaat prettig in deze habitat die past!

Chester Vacquier - docent Filosofie en Levensbeschouwing en Nadia Aanzi - sectieleider Economie)