Desirée Bastiaens

Hoofdontwerper & Medeoprichter

Leestijd 3 minuten
Desirée Bastiaens

Hoofdontwerper & Medeoprichter

Leestijd 3 minuten
Desirée Bastiaens

Hoofdontwerper & Medeoprichter

Leestijd 3 minuten
Desirée Bastiaens

Hoofdontwerper & Medeoprichter

Leestijd 3 minuten
Desirée Bastiaens

Hoofdontwerper & Medeoprichter

Leestijd 3 minuten
Aug 26, 2024

Hoe creëer je een stimulerende leeromgeving?

Een stimulerende schoolomgeving helpt leerlingen beter te leren en docenten prettiger te werken. Bij Inside Options weten we dat een fijne leeromgeving meer is dan alleen een mooi gebouw. Het gaat om ruimtes waar iedereen zich prettig voelt en die passen bij de manier van lesgeven. Op basis van onze ervaring hebben we drie belangrijke factoren ontdekt die een leeromgeving inspirerend en effectief maken.

1. Betrek de gebruikers bij het ontwerp

Een schoolgebouw moet passen bij de mensen die er dagelijks in werken en leren. Daarom betrekken we leerlingen en docenten actief bij het ontwerpproces. Dit zorgt ervoor dat de ruimte aansluit op hun behoeften en wensen, en het bevordert hun betrokkenheid bij het eindresultaat.

Bij het Herbert Vissers College hebben we bijvoorbeeld leerlingen gevraagd om mee te denken over de kleuren en functies van hun nieuwe leeromgeving. Deze samenwerking zorgde voor een ruimte waar ze zich thuis voelen en die hun leerproces ondersteunt. Ook docenten spelen een belangrijke rol. Lotte Spruit, docent bij KSH Hoofddorp, zegt: “Wat ik fijn vond, is dat Inside Options echt goed met ons meedacht over de praktische kant van het interieur. Het is niet alleen mooi, maar werkt ook in het dagelijks gebruik. Ze nemen onze input serieus, wat een groot verschil maakt.”

2. Multifunctionele ruimtes

Onderwijs is altijd in ontwikkeling, en de leeromgeving moet zich kunnen aanpassen aan deze veranderingen. Flexibele ruimtes die voor meerdere doelen kunnen worden gebruikt, zijn daarom essentieel. Ze maken het mogelijk om eenvoudig verschillende lesmethoden en activiteiten te ondersteunen.

Bij KSH Hoofddorp Binask hebben we bijvoorbeeld laboratoria ontworpen met verplaatsbaar meubilair en modulaire indelingen. Hierdoor kan de ruimte worden aangepast aan zowel theoretische lessen als praktijkopdrachten. Maurice van der Heijden, hoofd bedrijfsvoering, zegt hierover: “Multifunctionaliteit was voor ons een van de belangrijkste eisen. Inside Options heeft goed begrepen hoe we de ruimte zowel praktisch als toekomstgericht kunnen gebruiken. Het resultaat is een laboratorium dat makkelijk aan te passen is en daardoor ontzettend efficiënt werkt.”


KSH Hoofddorp - BINASK

3. Laat de onderwijsvisie terugkomen in de ruimte

De leeromgeving moet de identiteit van de school weerspiegelen. Door de onderwijsvisie zichtbaar te maken in het ontwerp, wordt de ruimte een verlengstuk van de lesmethoden en pedagogische doelen van de school. Dit zorgt ervoor dat de fysieke ruimte het leerproces ondersteunt en inspireert.

Bij het Mendelcollege Haarlem hebben we visuals geïntegreerd die passen bij de vakinhoud en de visie van de docenten. Dit helpt om leerlingen op een creatieve manier te betrekken bij hun leerproces. Docent Lonneke Rovers vertelt: “Wat ik zo goed vond aan het ontwerp van Inside Options, is hoe ze onze onderwijsvisie hebben vertaald naar de ruimte. De visuals in de klaslokalen sluiten naadloos aan bij wat wij belangrijk vinden in onze lessen. Het geeft leerlingen meteen een gevoel van herkenning en betrokkenheid, en dat draagt echt bij aan hun leerplezier.”

Conclusie

Een inspirerende leeromgeving draait om meer dan alleen het uiterlijk van een gebouw. Het vraagt om samenwerking met de gebruikers, flexibele inrichting die meegroeit met het onderwijs en een duidelijke verbinding met de onderwijsvisie. Bij Inside Options werken we samen met scholen om leeromgevingen te ontwerpen die niet alleen mooi zijn, maar ook functioneel en toekomstbestendig.

Inspiratie op doen?

Ontdek meer artikelen

Waarom samenwerking onmisbaar is voor Inside Options

Co-creatie maakt een schoolgebouw functioneel, inspirerend en uniek. Ontdek de kracht van samenwerken.

Wat maakt een schoolgebouw geschikt voor de toekomst?

Ontdek hoe we bij Inside Options we toekomstbestendige schoolomgevingen ontwerpen.

plan een consult

Op zoek naar een schoolgebouw dat onderwijs stimuleert?

plan een consult

Op zoek naar een schoolgebouw dat onderwijs stimuleert?

plan een consult

Op zoek naar een schoolgebouw
dat onderwijs stimuleert?

plan een consult

Op zoek naar een schoolgebouw dat
onderwijs stimuleert?

plan een consult

Op zoek naar een schoolgebouw dat onderwijs stimuleert?