Desirée Bastiaens

Hoofdontwerper & Medeoprichter

5 minuten
Desirée Bastiaens

Hoofdontwerper & Medeoprichter

5 minuten
Desirée Bastiaens

Hoofdontwerper & Medeoprichter

5 minuten
Desirée Bastiaens

Hoofdontwerper & Medeoprichter

5 minuten
Desirée Bastiaens

Hoofdontwerper & Medeoprichter

5 minuten
Aug 19, 2024

Wat maakt een schoolgebouw geschikt voor de toekomst?

Schoolgebouwen moeten meegroeien met de veranderingen in het onderwijs. Een toekomstbestendig schoolgebouw kan zich aanpassen aan nieuwe lesmethoden, technologische ontwikkelingen en de behoeften van zowel leerlingen als docenten. Bij Inside Options weten we hoe belangrijk het is om een flexibel en duurzaam interieurontwerp te maken dat lang meegaat. Hieronder delen we vier belangrijke tips voor een toekomstbestendig schoolgebouw.

1. Flexibele ruimtes voor verschillende activiteiten

Het onderwijs is continu in beweging. Leerlingen werken soms samen in groepen, volgen zelfstandig lessen of doen praktijkopdrachten. Daarom is het cruciaal dat de ruimtes in een school flexibel zijn en eenvoudig aangepast kunnen worden aan verschillende activiteiten.

Hoe maak je een ruimte flexibel inzetbaar?

Flexibel meubilair: Kies voor meubilair dat makkelijk verplaatst kan worden, zodat de indeling van de ruimte snel aangepast kan worden.

Verplaatsbare wanden: Gebruik verplaatsbare wanden om ruimtes groter of kleiner te maken, afhankelijk van de activiteit.

Multifunctionele ruimtes: Creëer ruimtes die zowel voor lessen als creatieve werkvormen kunnen worden gebruikt.

Bij KSH Hoofddorp hebben we bijvoorbeeld laboratoria ontworpen met verplaatsbaar meubilair, zodat de ruimtes snel kunnen worden aangepast aan verschillende onderwijsvormen.


  1. Onderhoudsvriendelijk en duurzaam

Een toekomstbestendig schoolgebouw moet duurzaam zijn. Dit betekent dat het interieur lang meegaat, energiezuinig is en weinig onderhoud vergt. Dit zorgt niet alleen voor lagere kosten op de lange termijn, maar ook voor een gezonde leeromgeving.

Hoe maak je een duurzaam interieur?

Energiezuinige verlichting: Gebruik LED-verlichting die minder energie verbruikt en lang meegaat.

Onderhoudsarme materialen: Kies voor duurzame vloerbedekkingen en slijtvaste wandafwerkingen die weinig onderhoud nodig hebben.

• Circulair bouwen: Pas circulair bouwen toe door materialen te hergebruiken en afval te verminderen tijdens renovatie en bouwprocessen.


  1. Voorbereid zijn op technologische groei

Technologie speelt een steeds grotere rol in het onderwijs. Een toekomstbestendig schoolgebouw moet klaar zijn voor technologische ontwikkelingen en deze naadloos kunnen integreren. Dit betekent dat het interieur eenvoudig nieuwe technologieën moet kunnen ondersteunen, van digitale leermiddelen tot slimme apparaten.

Hoe maak je een gebouw klaar voor technologie?

Stroomvoorziening: Zorg voor voldoende stroom- en netwerkpunten in elke ruimte, zodat docenten en leerlingen eenvoudig toegang hebben tot digitale leermiddelen.

Slimme technologie: Gebruik slimme verlichting en klimaatbeheersing om energie te besparen en de leeromgeving optimaal te maken.

Technologiehubs: Ontwerp technologiehubs waar leerlingen toegang hebben tot moderne apparatuur en digitale leerbronnen.


Herbert Vissers College - Werkzaal
  1. Een gezonde leeromgeving

Een gezonde leeromgeving heeft een directe invloed op zowel het leerproces van leerlingen als het werkcomfort van docenten. Bij Inside Options geloven we in de kracht van kleine details die hierin het verschil maken. Zo besteden we veel aandacht aan goede akoestiek, omdat dit essentieel is voor een prettige en functionele schoolomgeving. Ons team bekijkt per ruimte wat er nodig is om het comfort te verbeteren en de concentratie van leerlingen en docenten te optimaliseren.

Hoe zorg je voor een gezonde leeromgeving?

Ventilatie: Zorg voor goede ventilatie om de luchtkwaliteit te verbeteren, wat helpt om vermoeidheid te verminderen en de gezondheid te bevorderen.

Daglicht: Laat veel natuurlijk licht binnen om een prettige, stimulerende sfeer te creëren die bijdraagt aan het welzijn en de focus.

Akoestiek: Gebruik geluidsabsorberende materialen om geluidsoverlast te beperken en de concentratie te verbeteren. Goede akoestiek is cruciaal, en daarom beoordelen wij voor elke ruimte welke oplossingen het beste passen.

Conclusie

Een toekomstbestendig schoolgebouw is flexibel, duurzaam, gezond en klaar voor technologische groei. Door het ontwerp af te stemmen op de veranderende behoeften van leerlingen en docenten, creëer je een leeromgeving die met de tijd meegaat en het onderwijs optimaal ondersteunt.

Inspiratie op doen?

Ontdek meer artikelen

Hoe creëer je een stimulerende leeromgeving?

Leeromgevingen die onderwijs stimuleren en perfect aansluiten op de specifieke lesbehoeften.

Waarom samenwerking onmisbaar is voor Inside Options

Co-creatie maakt een schoolgebouw functioneel, inspirerend en uniek. Ontdek de kracht van samenwerken.

plan een consult

Op zoek naar een schoolgebouw dat onderwijs stimuleert?

plan een consult

Op zoek naar een schoolgebouw dat onderwijs stimuleert?

plan een consult

Op zoek naar een schoolgebouw
dat onderwijs stimuleert?

plan een consult

Op zoek naar een schoolgebouw dat
onderwijs stimuleert?

plan een consult

Op zoek naar een schoolgebouw dat onderwijs stimuleert?