Leerplein The Study Lounge

BROKLEDE BREUKELEN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“The Study Lounge; een circulair leerplein”

Samen met SA Design ontwierp en realiseerde Inside Options de ‘Study Lounge’, een leerplein voor de bovenbouw, voor deze tweetalige school. De uitdaging: de hal en gang betrekken bij de lokalen, zodat de leerlingen op diverse manieren kunnen studeren. Conform de visie van docenten op het lesgeven is gewerkt met de extended classroom. Zo’n leerdomein biedt alle mogelijkheden voor gedifferentieerd leren. De ruimte heeft nu transparante gangen, zonder dat rust in de lokalen wordt verstoord. Door te werken met dikkere verdiepte kozijnen werd een lamel-effect gecreëerd. Het resultaat: een leerplein waar leerlingen graag verblijven en werken, en waar zowel klassikaal als in groepjes of individueel wordt geleerd en gewerkt.

De grote uitdaging in dit project lag in het beperken van de geluidsoverlast. Er komen immers veel leerlingen in het leerdomein samen. We vonden akoestische oplossingen in plantenbakken, meubilair en wanden. Ze zijn allemaal voorzien van uiteenlopende duurzame en akoestische materialen. Duurzaamheid, circulair bouwen en een gezond binnenklimaat waren belangrijke onderdelen in dit project. We trokken hierin graag samen op met SA Design, expert op het gebied van circulair bouwen, gezonde interieurs en duurzaamheid.

Het leerplein is in nauwe samenwerking met de gebruikers tot stand gekomen. Leerlingen werkten mee aan de realisatie van het jeansmeubilair. Een groep docenten was betrokken bij de totstandkoming van het ontwerp en het artwork op de wanden. Het leerdomein is hiermee écht een fijne ruimte voor de leerlingen en de docenten geworden. Dit bleek ook uit de enquête die na 3 maanden gebruik is gehouden onder leerlingen en docenten. Broklede denkt er nu over na om dit concept ook elders in de school toe te passen.

 

oplevering september 2019
opdrachtgever RSG Broklede
locatie Breukelen
ruimte leerplein, Study Lounge
oppervlakte  

 

 

“Een circulaire inrichting in samenwerking met de leerlingen”

 “Om leerlingen te betrekken bij hun nieuwe leeromgeving én om ze meer te vertellen over circulair bouwen, nam ik ze mee naar Circl Amsterdam, een circulaire ontmoetingsplaats op de Zuidas. Hier hebben ze gehoord en ervaren wat er allemaal bij circulair bouwen komt kijken. Leerlingen dachten vervolgens mee over de circulaire inrichting van de Study Lounge en zorgden dat er oude spijkerbroeken ingezameld werden. Dit heeft geresulteerd in onder meer een enorme jeansbank die niet alleen prachtig is, maar ook een akoestisch voordeel heeft – leerlingen kunnen werken in rust. Een ander circulair aspect is dat er niet zomaar nieuwe zaken aangeschaft worden. De leerlingen hielpen bij de zoektocht naar geschikt meubilair. Veel stoelen zijn hergebruikt en een groot deel is van Marktplaats.

We maakten zoveel mogelijk gebruik van biobased, gerecyclede en formaldehyde-vrije materialen. De plantenbakken zijn omkleed met akoestisch materiaal gemaakt van petflessen. Enkele wanden zijn met leemstuc omkleed, andere wanden met wolvilt. En de loshangende geluidsabsorberende panelen  zijn gemaakt van vezels van vermaalde overtollige bedrijfskleding. Het is voor de leerlingen leuk te weten dat de meeste bedrijfskleding van de Efteling komt!

De expertises van SA Design en Inside Options vullen elkaar mooi aan. Het is fijn om met elkaar te sparren en te werken. Samen komen we tot krachtige resultaten!”

Sandra Risseeuw

Architect SA Design

Andere projecten Broklede Breukelen: coming soon

Volgend project: HVC Nieuw-Vennep aula Beurtschipper