Science lab Binask

KSH HOOFDDORP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Zien waar je bent”

Zakelijke lokalen voor exacte vakken? Niet op de KSH. Net als in de rest van de school was ook hier ‘ervaren en zien waar je in de school bent’ een belangrijk uitgangspunt. De kennis spat er van de muren: quotes van beroemde wetenschappers, molecuulformules en objecten uit de natuur. De exacte wereld is hier niet klinisch maar levendig. En overzichtelijk, want in het domein waar biologie, natuurkunde en scheikunde worden gegeven, is ook op een andere manier duidelijk waar je moet zijn voor welk vak. Net als in de rest van de school is namelijk ook hier gebruik gemaakt van het kleurrijke logo van de KSH: groen voor biologie, blauw voor natuurkunde en geel voor scheikunde.

De ruimte was beperkt, het aantal lokalen in deze gang moest hetzelfde blijven, en toch is het gelukt om het geheel van negen lokalen en de ruimtes ertussen ruimer te maken. Het ‘hokkerige’ van de tussenruimtes is verleden tijd. Deze ruimtes maken van de Binask-afdeling een leerdomein.

In het biologielokaal was behoefte aan het tentoonstellen van de prachtige biologie-materialen. Inside Options werkt graag met wat er al is en besloot de vitrines waar die materialen in staan te ‘refurbishen’ met een 100% afbreekbaar materiaal. Ook de verrijdbare kast voor de microscopen en de labkasten zijn van een circulair materiaal gemaakt.

Het geel van de scheikunde-afdeling is doorgetrokken in opvallende zitjes die dienen als extended classrooms. Deze kleur komt ook terug op het leerplein. Het natuurlijke licht dat hier opvallend aanwezig is, is gecreëerd door het verwijderen van een aantal muren. Buiten en binnen zijn nu mooi verbonden. Een mooi gegeven voor leeromgeving waar Binask centraal staat.

 

oplevering januari 2020
opdrachtgever KSH
locatie Hoofddorp
ruimte leerplein, science lab, lokalen, scheikunde lokalen, biologie lokalen, natuurkunde lokalen, gangen
oppervlakte 950 m² 

 

 

“Een afdeling met een wow-factor”

Door het efficiënt herontwerpen van loze ruimtes is het hier nu licht en modern. Dit leerdomein heeft echt de wow-factor. Het is niet alleen functioneel, maar je kijkt ook echt je ogen uit. De stilteruimte bijvoorbeeld. Hiervan zijn er meerdere over de school verspreid, maar deze is wel heel speciaal. De ruimte hangt vol met een prachtige collectie materialen uit ons archief. Niet alleen ‘vintage’ posters, schelpenverzamelingen en vitrines met vlinders, maar ook preparaten die we opnieuw op sterk water hebben laten zetten. We zijn trots op onze collectie en het is mooi dat deze nu ook zichtbaar is.

Omdat KSH een groeiende school is, is multifunctionaliteit bij het herontwerp een belangrijke eis. Zo hebben we nu een scheikundelokaal waar op vaste halvemaanvormige units proefjes kunnen worden gedaan. De werkplekken zijn uitgerust met een gasaansluiting en elektra. Het materiaal van de werkbladen is bestand tegen de stoffen die tijdens experimenten worden gebruikt. In een ander scheikundelokaal kunnen dezelfde onderwijsactiviteiten plaatsvinden. Gas en elektra komen hier echter uit het plafond zodat de ruimte ook ingezet kan worden voor theorielessen of andere vakken. Datzelfde geldt voor de natuurkundelokalen.

De visie van onze school is aansluiten bij het individu. Desiree en haar team zijn er wederom in geslaagd dat ook in de fysieke ruimte zichtbaar te maken.

KSH is KSH, geen eenheidsworst, niet zielloos neutraal. De sfeer is persoonlijk en op sommige plekken zelfs huiselijk. Ook de Binask-afdeling biedt nu een fijne en inspirerende leeromgeving en verblijfsplek voor haar gebruikers: leerlingen én docenten. We zijn er echt trots op! Maurice van der Heijden

Hoofd Bedrijfsvoering