Grote hal

MENDELCOLLEGE HAARLEM

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Fris & uitnodigend hand in hand met praktisch & duurzaam.”

Inside Options werkt met aandacht voor wat er al is. Dat is efficiënt én duurzaam. Ruim tien jaar geleden is een nieuwe beeldbepalende vloer in de Grote Hal annex kantine van het Mendelcollege gelegd. Deze vloer wederom vervangen was een snelle maar kostbare optie geweest, maar het was ook evident dat de bewoners er niet per definitie gelukkiger van zouden worden. De linoleumvloer met bont  kleurverloop is dan ook omarmd en ingepast in het masterplan.

Desiree ging verder dan dat. Door de kleur van het moderne meubilair aan te passen aan de afzonderlijke kleurvlakken en het kleuren van de pilaren, werd het kleurverloop zelfs geaccentueerd. Door op de wanden verder te werken met een neutrale betonkleur, is de rust in de ruimte teruggebracht. Enkele notenhouten elementen, een groene moswand en moderne hanglampen geven de Grote Hal een kleurrijke en gezellige cafetaria-look.

De grote hal is in nauwe samenwerking met facilitair personeel ontworpen. Zij weten immers als geen ander hoe de leerlingenstromen eruit zien, wat het beste werkt en wat er vooral niet moet gebeuren. Inside Options heeft zelfs geen mankracht ingehuurd om de ontwerpen uit te voeren. De huisaannemer heeft alles zelf gebouwd en aangepast. En met het oog op de toekomst zijn materialen gekozen waarmee collega’s van het Mendelcollege ook in de toekomst kunnen werken. De mdf-platen met betonlook bijvoorbeeld. Gaat er iets kapot, dan kan elke timmerman de platen vervangen dan wel repareren. Ook dát is kenmerkend voor de aanpak van Inside Options en haar team: niet alleen oog voor duurzaamheid en efficiency, maar ook voor praktische zaken en onderhoud.

 

oplevering september 2020
opdrachtgever Mendelcollege
locatie Haarlem
ruimte hal, kantine, aula
oppervlakte 900 m2

 

 

“Het is gezellig hier. Het leeft!”

Het Mendelcollege is een bloeiende brede school, de grootste school van Haarlem. Door fusies en een enorme groei huist de school nu in vier gebouwen met stijlelementen uit verschillende bouwperioden. Met het masterplan door Inside Options is er eenheid ontstaan in de lappendeken. De hoofdlijnen die nodig zijn om de samenhang te waarborgen zijn aangevuld met staalkaarten van kleuren en materialen voor vloeren en wanden. Mijn collega’s werden in de gelegenheid hun eigen keuzes te maken. En ook de leerlingenraad was betrokken. En dat is een goed idee; docenten en leerlingen zijn immers de bewoners van onze school. Ze weten als geen ander hoe hun ideale gang, lokaal of studieruimte eruitziet.

Het werken met een masterplan is een goede aanpak geweest. Desiree heeft hiermee de verbinding tussen de gebouwen tot stand gebracht én buiten en binnen met elkaar verbonden. Al vond ik dat laatste misschien in het begin wat vaag klinken, ik begrijp nu wat ze bedoelt!

De samenhang is teruggebracht in de school die in 1953 werd opgericht als katholieke jongensschool. Je zit op school om een diploma te halen en te leren. Leren over de wereld en leren over jezelf. De inrichting van en sfeer in de school nodigen de leerlingen uit hier werk van te maken. Zelfstandig werken en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leerproces staat bij ons centraal. De Studietuin past naadloos in dat concept. En ook de andere leeromgevingen in de school dragen bij aan het met plezier les krijgen én geven. Want eerlijk is eerlijk: een gelukkige en tevreden docent is een goede docent.

Fred Tjon Affo

Hoofdconciërge