Renovatie 1e etage

MENDELCOLLEGE HAARLEM

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Lokalen die het vak ademen.”

Herontwerpen met oog voor het bestaande. Dat was de uitdaging bij het aanpakken van twaalf lokalen op de eerste etage. Desiree en haar team realiseerden op basis van het masterplan een aantrekkelijk, functioneel en veilig verblijf waar dagelijks ruim 1700 leerlingen lopen, leren en verblijven.

De gangen zijn veel ruimer, rustiger en lichter dan voorheen. De marmoleum vloeren lopen nu door op de wanden. De kleurbanen van deze lambrisering komen terug op de deuren.  De kleur van het marmoleum in de lokalen is als een soort loper doorgetrokken op de gangvloer. En de nieuwe zitjes op de gang hebben dezelfde kleur. Dit alles vormt optisch een mooi en warm geheel.

Ook bij de vernieuwing van deze gang en lokalen werden de bewoners nauw betrokken. Leerlingen gaven aan Desiree terug afwisseling en sfeer belangrijk te vinden. Geen eenheidsworst maar een persoonlijke setting waarbij je het idee hebt bij de docent op bezoek te komen. Was aanvankelijk vanaf de gang niet duidelijk te zien welke vakken er in de lokalen werden gegeven, nu is dat direct zichtbaar. Er is transparantie in de deuren gebracht en vakgerelateerde quotes vertellen welke lessen er gegeven worden.

De wat oudere ruimtes zijn nu fris en eigentijds. Het docententeam heeft intensief meegedacht over de styling van de lokalen. Ze kozen kleuren en materialen uit het stalenpakket van het masterplan én gaven hun eigen ‘touch’ aan hun lokaal. De lokalen zijn nu fijne verblijfsplaatsen en ademen het vak. Precies zoals de bewoners het wilden.

 

oplevering september 2020
opdrachtgever Mendelcollege
locatie Haarlem
ruimte gang, klaslokalen, nederlands, wiskunde
oppervlakte 830 m2

 

 

“Inside Options is ook benaderbaar én ontzorgt!”

Niet alleen de gangen hebben nu een rustige en warme uitstraling, ook de lokalen zijn fijne plekken. Geen enkel lokaal is nu hetzelfde. In het ene lokaal waar Nederlands wordt gegeven zijn auteursportretten en affiches van uitgevers beeldbepalend. En in andere zijn het een boekenkast en gedichten op de muur die opvallen. De hoofdbewoners kozen per lokaal. Dat was een mooi proces. In ‘mijn’ leerruimte staan vrouwelijke auteurs centraal en in een andere bijvoorbeeld jeugdliteratuur. Het is er fijn werken en de uiteenlopende visuals wekken de interesse van de leerlingen. Het gesprek komt dan op gang, en dat is toch waar je het voor doet.

Inside Options is niet alleen goed in het hebben van goede ideeën als je zelf nog geen voorstelling kunt maken, maar is ook heel toegankelijk. De samenwerking was prettig. Waar mogelijk schakelden docenten een-op-een met Desiree en haar team. We voelden ons ook écht ontzorgd. Bij het gebruik van portretten is het bijvoorbeeld belangrijk het portretrecht goed te regelen. Wij hoefden daar niet naar om te kijken. Datzelfde geldt voor het contact met de facilitaire mensen in de school. Desiree regelde alles rechtstreeks met hen. Dat werkte fijn.

Sanne de Boer

Docent Nederlands