Kunstlokalen

MENDELCOLLEGE HAARLEM

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Een uitnodigende, inspirerende ruimte om beeldend aan de slag te gaan.”

Op de eerste etage is aanstekelijk zichtbaar dat de kunstvakken op het Mendelcollege met enthousiasme worden gegeven. Met heel veel creatieve energie werkte het docententeam met Inside Options aan het verder finetunen van het masterplan. Het resultaat: twee mooie en inspirerende kunstlokalen die op een verschillende manier kunst ademen.

Vanzelfsprekend is er in de lokalen ruimte voor het tentoonstellen van werk van de leerlingen. Er is veel aandacht besteed aan de belichting daarvan. En de akoestische prikborden hebben hierbij een functionele, esthetische én akoestische waarde. Inside Options bedacht een nieuwe, meer esthetisch verantwoorde manier waarop de tekendozen, die de leerlingen elke les gebruiken, opgeborgen en weer makkelijk gepakt konden worden. Zo ligt het materiaal voor het grijpen en is het niet rommelig in de klas. Ook de muur brede kastenwand is multifunctioneel. Deze biedt niet alleen veel opbergruimte, maar is tevens een expositiewand waarop een collage is ontstaan van werkstukken van leerlingen en beroemde kunstenaars. Zo hebben de docenten altijd  hun voorbeelden tijdens uitleg, zichtbaar bij de hand.

Desiree en haar team ontwierpen ook een multifunctionele kast op wielen waar tekenmaterialen in opgeborgen kunnen worden. De kast fungeert als tafel en opbergruimte én is stevig en groot genoeg om leerlingen op te laten staan tijdens de lessen modeltekenen.

In de gang is duidelijk te zien dat het Mendelcollege sport en kunst hoog in het vaandel heeft staan. De kunstlokalen grenzen aan de kleedkamers voor de sportvakken. Om de verbinding tussen beide vakken te accentueren, zijn de kluisjes op de gang in overleg met de betrokken docenten op een bijzondere manier gerestyled: afbeeldingen van beroemde kunstwerken lopen hier naadloos over in prachtige sportbeelden.

 

oplevering september 2020
opdrachtgever Mendelcollege
locatie Haarlem
ruimte kunstlokalen, handvaardigheid, tekenen, kunst,
oppervlakte 180 m2

 

 

“In een mooie ruimte mooie dingen maken.”

Vanzelfsprekend zijn er binnen onze sectie verschillende voorkeuren als het gaat om ons vak. Dat is ook wat we onze leerlingen bijbrengen: de kunstvakken omvatten een scala aan stijlen. Het is een mooi idee dat dat nu ook zichtbaar is in onze lokalen. Waar het ene lokaal wordt gekenmerkt door uitbundigheid en kleur, heeft het andere lokaal juist sobere Bauhaus-karakteristieken. Ik geef les in het Bauhaus-lokaal. Ik zie het als een functionele werkplaats die wordt ingevuld door de leerlingen zelf.

De styling van onze lokalen en ook de kluisjes op de gangen geven onze visie op kunst in het onderwijs én in de maatschappij weer. Zo zijn er in het kleurrijke lokaal werken uit verschillende kunststromingen te vinden en is in het andere lokaal gekozen voor een meer harmonische en rustige uitstraling. Op de kluisjes op de gang is naast een uitsnede van een beroemd werk van Botticelli, een werk van Kehinde Wiley opvallend aanwezig. Deze kunstenaar wil met zijn kunst de aandacht vestigen op de afwezigheid van Afro-Amerikanen in historisch-culturele portretten. Het is een statement over diversiteit en inclusiviteit. 

Desiree en haar team hebben een goede balans gevonden tussen functionaliteit en uitstraling. Het is woekeren met ruimte, maar door goed overdachte ingrepen is er nu rust in de lokalen. De lokalen zijn mooi en fris. Het is echt fijn lesgeven in een lokaal dat iets over jezelf zegt. Ik krijg ook van leerlingen terug dat het er fijn vertoeven is. Of alles heel blijft in de school? Ik vertrouw erop van wel. Op een mooie school ben je zuiniger. Maar een school is ook een leef- en verblijfsruimte van in ons geval een dikke 2000 gebruikers. Dus moet je de school niet alleen mooi maken, maar moet je hem met elkaar ook mooi zien te houden. Peter de Loor

Docent kunst beeldend