Studietuin

MENDELCOLLEGE HAARLEM

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Binnen en buiten met elkaar verbonden.”

Tot voor kort stonden er boven de centrale hal honderden kluisjes. Ze vormden een obstakel en deden de zichtlijnen naar de aanpalende sportvelden aan de ene kant en de karakteristieke Mendeltuin aan de andere kant geen eer aan. Een gemiste kans. Nu is de Studietuin een groene oase die de tuin verbindt met de school. Binnen en buiten horen nu bij elkaar, en dat is voor een school die naar een bioloog is vernoemd een prachtig gegeven.

Groen komt in deze ruimte als basiskleur op verschillende manieren terug. Kleuraccenten in het meubilair bijvoorbeeld, en een opvallende groene vilten wand die zorgt voor sfeer én de prettige akoestiek die nodig is een open ruimte als deze. De kleur is ook alom aanwezig door de beplanting. In samenwerking met een groenspecialist is een variëteit aan groensoorten geselecteerd. De plantenbakken zijn uitgevoerd in steeds het hetzelfde materiaal maar de vorm is verschillend. Dit zorgt voor een speels maar rustig effect.

Ook binnen het gebouw is met de Studietuin verbinding aangebracht. De moswand die in de Grote Hal begint, is bijvoorbeeld zichtbaar vanaf de Studietuin. En de beplanting van de leerruimte is vanaf beneden te zien.

De functie van de ruimte was voor Inside Options leidend bij de keuze van het meubilair. Banken en stoelen vragen een actieve zithouding. Het is fijn studeren in de Studietuin. Leerlingen zitten er graag.

 

oplevering oktober 2020
opdrachtgever Mendelcollege
locatie Haarlem
ruimte studietuin, studieplein, leerplein
oppervlakte 120 m2

 

 

“De lappendeken is nu een mooi en functioneel geheel.”

Het Mendelcollege is een bloeiende brede school, de grootste school van Haarlem. Door fusies en een enorme groei huist de school nu in vier gebouwen met stijlelementen uit verschillende bouwperioden. Met het masterplan door Inside Options is er eenheid ontstaan in de lappendeken. De hoofdlijnen die nodig zijn om de samenhang te waarborgen zijn aangevuld met staalkaarten van kleuren en materialen voor vloeren en wanden. Mijn collega’s werden in de gelegenheid hun eigen keuzes te maken. En ook de leerlingenraad was betrokken. En dat is een goed idee; docenten en leerlingen zijn immers de bewoners van onze school. Ze weten als geen ander hoe hun ideale gang, lokaal of studieruimte eruitziet.

Het werken met een masterplan is een goede aanpak geweest. Desiree heeft hiermee de verbinding tussen de gebouwen tot stand gebracht én buiten en binnen met elkaar verbonden. Al vond ik dat laatste misschien in het begin wat vaag klinken, ik begrijp nu wat ze bedoelt!

De samenhang is teruggebracht in de school die in 1953 werd opgericht als katholieke jongensschool. Je zit op school om een diploma te halen en te leren. Leren over de wereld en leren over jezelf. De inrichting van en sfeer in de school nodigen de leerlingen uit hier werk van te maken. Zelfstandig werken en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leerproces staat bij ons centraal. De Studietuin past naadloos in dat concept. En ook de andere leeromgevingen in de school dragen bij aan het met plezier les krijgen én geven. Want eerlijk is eerlijk: een gelukkige en tevreden docent is een goede docent.

Jan-Mattijs Heinemeijer

Rector-bestuurder